2017. február 4., szombat

Emirátusokbeli étkek

Először is tudnivaló, hogy a helyi élelmiszerek nagy része import. Sivatagos környezetben kevés zöldség és gyümölcs terem meg a datolyán, kókuszon, meg pár egyéb dolgon kívül természetes módon.

A húsokat tekintve azonban nem áll rosszul a helyzet: a tengeri halak és gyümölcsök nagy mennyiségben elérhetőek, állattenyésztés pedig alapvetően lehetséges a szárazföldön. Igaz, ez utóbbi összetétele jelentősen különbözik az általunk megszokottaktól: a kecske talán a leggyakoribb tenyésztett állat, a disznó pedig a legritkább (igazából csak importhúsként lehet vele találkozni). Ez mondjuk nem annyira meglepő egy muszlim országban.

Az elérhető élelmiszerek variációi és mennyisége hatalmas: mindenfélét importálnak Ázsiából és Afrikából, ami csak jól esik, de ugyanígy Amerika és Európa étkei is mind megjelennek. Hiszen pénz az van rá.

Egy átlagos zöldséges pult a helyi szupermarketben.


Csonthéjasok és gyökerek különböző variációi.


Egy igazi arab menü egy meglepődött külföldivel. :)


Emlékeztek a Mindenből a legnagyobbat c. dubai-i posztomra? Természetesen ez kajára is igaz! Ez egy 2,5 kg-os tábla csokoládé.


A következő kép inkább egy érdekesség, amivel sok muszlim országban találkozni, nem egyedi az Emirátusokban: disznóhús - már ahol egyáltalán elérhető, kapható - kizárólag nem muszlimok részére.


Na ez már érdekesebb: különböző ízesítésű bazsalikom-mag üdítők. Nem hiszem, hogy nagyon helyi dolog, jó eséllyel import áru.


Na ez már viszont helyi, vagy legalábbis környékbeli: a datolya igazi arab édesség. Amit a képen láttok, az mind különböző féle-fajta datolya. Végigpróbáltunk vagy 6-8 félét mi is, méretben, színben és ízben is elég nagy a változatosság.


Jobb alul: datolyaválogatás. Jobb felül: dragon fruit. Baloldalon két különböző fajta mangó - látszik, mekkora különbség van köztük, csupán mert más fajtájúak.


Szintén arab jellegzetesség: fűszerfajták dögivel. Ezekből haza is hoztunk. 😃


Ilyen is létezik: tevetejből készült shake.


Meg tevehúsból készült "pörkölt". Ránézésre hasonlít a marhára, de kicsit rágósabb, ízben pedig eléggé érezhetően eltér.


Szintén tevehús. Ritkán lehet vele találkozni egyébként, már nem túl gyakori a fogyasztása, inkább kuriózum.


Ééééés a végére egy igazi arab édesség specialitás (hiszen a baklavát már mindenki ismeri):
szárított datolya, szirupos luqaimat (szószos sült tészta labdácska), palacsinta (fűszeres tésztájú), és tevetejből készült édes-savanykás krémtúró.


A következő posztban még tovább emeljük a tét a helyi étkezésben! 😎

4 megjegyzés:

  1. Tudod, szeretem amikor sok mindenről írsz, de nekem ez a téma a kedvencem :):) Egyszer ettem tevehúst, nekem kifejezetten rágós volt és olyan semmilyen ízű ...

    VálaszTörlés
  2. Valóban rágósabb, nekünk ízlett, de lehet, hogy csak a fűszerezése volt jó. :)
    Szerintem neked a következő bejegyzés is tetszeni fog!

    VálaszTörlés
  3. Mindegyik tök guszta.. még a tevehúst is bevállalnám.

    VálaszTörlés