2017. február 12., vasárnap

Az Iszlám az Emirátusokban

Aki volt már muszlim országban, az tapasztalhatta, hogy ha kicsit rosszabb helyen van a szállása, akkor minden reggel 5-kor felébred az ember. Akkortájt tartják ugyanis a muszlimok a nap első imáját.
Én kifejezetten lenyűgözőnek találtam eddig minden muszlim országban, hogy akármerre mentem, amikor napközben felcsendült a müezzin, vagyis az imám (pap) imára hívó szava, egyrészt minden helyi félretette a tevékenységét, hogy imára menjen, másrészt kirázott a hideg a pap énekhangjától.

A városok és épületek úgy vannak megépítve, hogy mindenhol legyen a közelbe mecset, és mindenhol hallatszódjon az imára hívás. A bevásárlóközpontokban, a hotelekben, az iskolában, a hivatalokban, bankokban, munkahelyen, az otthonodban, és az utcán is. Bárhol is vagy épp a városban.


Ildi most volt először muszlim országban, tartott is tőle egy kicsit (a nőkkel való bánásmód és egyéb rossz hírek miatt). Kifejezetten érdekelte azonban, és eldöntöttük, hogy elmegyünk megnézni egy mecsetet. Nem is akármilyet, és nem is akármilyen módon!


A Jumeriah mecsetet látogattuk meg, Dubai legismertebb mecsetét - az egyetlent az országban, ahol szívesen látják a külföldi turistákat.
Fehér kőből, tradícionális stílusban épült az egész, hatalmas épület.


Ez a kis kupolás épület mellette több csapnak ad otthont. Itt mosnak lábat a helyiek, mielőtt belépnek a mecsetbe - hiszen oda mezitláb kell bemenniük, és nem akarják a piszkos talpukkal szennyezni a padlót.


A helyiek ebben az egy mecsetben szerveznek - kifejezetten külföldi érdeklődök számára - lehetőséget arra, hogy muszlim segítők által megismerhessék az épületen kívül a vallást és szokásokat is.
Itt fogadtak minket arab hagyományok szerint.


Teával, kávéval, datolyával és egyéb édességekkel.


Nők számára sálat és fejfedőt volt kötelező felkötni a mecset látogatása előtt. Ebben szorgalmasan segítettek Ildinek is. 😃


Mivel ugye a sok külföldi nincs tisztában a ruhaviseleti szokásokkal, ezért gyakorlatilag mindenkinek adtak megfelelő ruhát.
Végül így néztünk ki. 😲



Szerintem simán beillettünk volna a helyiek közé, ha kimentünk volna az utcára. 😃
A falon az a számos tábla nem a napi tőzsde árfolyamait mutatja, hanem a napi imák időpontjait.


Egészen sokan összegyűltünk.


Egy 45-60 perces, nagyon érdekes előadást hallgattunk meg arról, hogy miről szól az iszlám vallás a muszlimok szerint - nem pedig a nyugati média szerint.
Nyilvánvalóan nem a dzsihádokról, nem a terrorizmusról, nem a nők elnyomásáról. Mégcsak nem is a böjtölésről, vagy a többi vallás tagadásáról.
Egy "belsős" szájából hallva sokkal tisztább és érdekesebb volt a téma. Elmondták, hogy az iszlám is - a tévhitekkel ellentétben - elismeri a többi vallást, és a nőket is nagyon tiszteli. Nem volt tabu téma, minden kérdésre válaszoltak, még akkor is, ha épp az Iszlám Államról, vagy a muszlimok szexuális életéről dobtak be zavarba hozó kérdést.
Őszinték voltak, és ez önmagában már megnyerő volt. No persze nem tértünk meg 😃, de Ildi véleménye is jelentősen változott az arabokról és a muszlimokról, az enyém pedig megerősödött:
A muszlimok is emberek, és az iszlám is ugyanolyan vallás, mint a kereszténység, vagy bármi más. A szélsőségesek és a média azok, akik miatt rossz hírnevet kapott. Ha a kereszténységről csak a pedofil papok híréből, és a középkori pápák elmebeteg döntései mentén hallanál, akkor a kereszténységtől is félnének az emberek...
Még azt is bemutatták, hogy néz ki náluk egy ima, sőt azt is megengedték, hogy levideózzuk.


Néhány példát bemutattak az öltözködési stílusok különbözőségére is. A tévhitekkel ellentétben az iszlám nem követeli meg, hogy az asszonyokból csak a szeme látszódhat ki, és semmi más. Jobb helyeken ez az asszony saját döntése, a képen látható fekete ruhás nő is ennek adott tanúságot. Azt ők is elismerték, hogy egyes helyeken, pl. Szaúd-Arábiában bizonyos helyeken, a férj elnyomja az asszonyt, megköveteli, hogy mit hordjon, és a többi. De az a férj hibája, esetleg egy-egy közösség hibája, nem a vallásé - maga a vallás ilyet nem említ sehol.
Maga a ruha egyébként szimplán hagyománykövető. A nők és a férfiak egyaránt hordanak fejfedő kendőt, a sivatagi tűző napot másképp nem lehet elviselni. (Ma már igen, a légkondicionált helyiségek és egyebek miatt, de régen enélkül nem lehetett élni.) Ugyanilyen okból kifolyólag nem engedték a nőket vezetni sem: két város közötti távolság gyakran többszáz kilométert is kitett a sivatagon át. Ha egy nő egyedül vezet át a sivatagon, és lerobban a kocsi, akkor kb. szomjan hal, mire segítséget kap - ettől féltették őket a férfiak. (Persze szélsőséges muszlimok ezt a szokást is kiforgatják, és valóban elnyomják a nőket azzal, hogy nem engedik őket jogosítványt szerezni.)


A mecset mennyezete.


Mikor kifele jöttünk, tényleg úgy éreztük, hogy kaptunk valamit, egy élményt, tanulságot, amiért érdemes volt ellátogatni ide. Nem Dubai-tól vártam ezt.


Ezzel le is zárom a Dubai témakört... következik valami más.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik ez az imára hívó ének, komolyan! Jártam már muszlim országban, voltam bent mecsetben is, hasonló volt ehhez, csak jóval kisebb. Az egyik helyen ahol voltunk még magyar nyelvű Korán is volt, azt odaadták az idegenvezetőnknek, hogy olvasson fel belőle. Megmutatták mi a helyes tartás az imádkozáshoz, nekem tetszett és ugyanaz a véleményem, mint Neked is. Nem a vallással van baj, hanem az azt eltorzító szélsőségesekkel, ahogy ez bárhol máshol a világon gond.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első és az utolsó mondatoddal is csak egyetérteni tudnék, de nem ismétlem magam - pont ezt írtam le a posztban is. :)

      Törlés