2017. április 23., vasárnap

Playing for Change - Zenélj a Változásért

Belefutottam egy számomra szimpatikus mozgalomba, amiről úgy gondoltam, írok egy spontán bejegyzést.
Ez pedig a Playing for Change, azaz Zenélj a Változásért nevű mozgalom.

Ezt a mozgalmat egy amerikai zenész fickó indította, akit megszállt az ihlet, amikor épp a stúdiójába tartott egy felvételre. A stúdióba tartva, útközben hallott egy utcai zenészt, és lenyűgözte, hogy mennyire tehetséges volt az illető. Az járt a fejében, hogy a legjobb zene nem a felvevő stúdiókban van, hanem az oda vezető úton (ez érthető átvitt értelemben is).
Úgyhogy gondolt egyet, és kitalálta ezt a mozgalmat, melynek a célja az, hogy a világ különböző tájain élő zenészek (többnyire amatőr utcai zenészek, vagy legalábbis nem befutott zenészek - de akad egy-egy kivétel) közösen adjanak elő ismert dalokat több közös cél érdekében: azért, hogy a zenén keresztül megismerjük egymást és egymás kultúráját, az ismeretlen, de tehetséges zenészeket. Azóta a mozgalom még tovább terebélyesedett, és már a gyerekek (elsősorban zenei) oktatását is céljai közé tűzte egyebek mellett.

Fő eszköze a mozgalomnak, hogy youtube klippeket forgatnak a világ körül, és egy-egy dalt a világ számos pontján vesznek fel. Alább a kedvenceim. :)

War / No more trouble
Ez a témája és a hiteles előadása miatt fogott meg igazán.


Clandestino
Ennek több érdekessége is van. Egyik, hogy az eredeti előadó (Manu Chao), akinek a számát játsszák, az is beszállt a klipbe. A másik, hogy több magyar előadó is megjelenik benne!


Don't worry, be happy
Miért tetszik azon kívül, hogy imádom a számot? Mert szinte csak gyerekek adják elő.


Cotton fields
Ezt pedig a hangulata miatt nem hagyhattam ki: igazi new orleans-i stílus (több előadó is odavalósi).


Ha valakit bővebben érdekel, kattintson a weboldalukra, vagy nézze meg a bemutatkozó videójukat.
Ha zenélnék legalább amatőr szinten, biztosan álmom volna, hogy bejussak közéjük, és előadhassak egy számot velük. :)

4 megjegyzés:

  1. Hű ez de jóóóó! Köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Egészségedre! :)
    Azt el is felejtettem leírni, hogy a Playing For Change kétértelmű, egy kis iróniát is magába foglal. Második jelentése: "Aprópénzért játszani", ami utalás arra, hogy utcai zenészekről van szó.

    VálaszTörlés
  3. Jaj de nagyon lemaradtam a blogoddal. Na minden délben egy poszt... csak beérlek! :D Nagyon jók! Most többe is bele olvastam, és roppant érdekesnek ígérkeznek! Hajrá! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Ez a poszt egyébként neked köszönhető, ugyanis te mutattad nekem az első ilyen zenét (amelyik az utolsó a posztban). :)

    VálaszTörlés