2017. január 25., szerda

Dubai - A hétköznapok

De mi van a függöny mögött? Honnan van minderre pénz Dubai-ban? Ki fizeti meg az árát?
Biztos ott sincs kolbászból a kerítés!

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre, felvetésekre próbálok most választ adni, már amennyire egy olyan kis ember, mint én, ráláthatok.

Bizony a függöny mögött is arany és pénz van. Nem csalás, nem ámítás, Dubai készletei kifogyhatatlanok. Szó szerint annyi pénzük van, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, ezért költik számunkra érthetetlen hülyeségekre (is) néha.
A dubai-i állampolgároknak alanyi jogon, munka nélkül is jár "fizetés", méghozzá olyan mértékű, hogy bőségben és luxusban élhetnek belőle. Aki dolgozik, annak 0% a jövedelemadó, tehát nem adózik semmit. Amerikai álom a fenéket... a dubai-i álom, na az már valami!

Hogy honnan van pénz?
A tévhittel ellentétben nem az olajból, az kevesebb, mint 10%-át adja az ország bevételének. Dubai elsősorban kereskedelemből, ingatlanbizniszből és a turistákból él. Úgyhogy nem lehet azzal védekezni, hogy "úgy könnyű, hogy tele vannak olajjal". Ez a kifogás értelmét veszti. Rákontrázok: turistaparadicsomot emeltek egy olyan helyből, ahol nem volt semmi látnivaló! Na ezt csináljuk utána!

Hogy ki fizeti meg az árát?
(Szerintem) A bevándorlók. Dubai lakosságának mindössze 15%-a dubai állampolgár - azaz Emirati. A többi 85% bevándorló, akik sohasem (10-20-30 év ott élés után sem!) kapják meg az állampolgárságot. A helyiek vigyáznak a vér khm, állampolgárság tisztaságára.
Ezeknek a nagy többsége ázsiai bevándorló: indiai, pakisztáni, ésatöbbi. Ők a lenézett munkásosztály, a társadalom legalsó rétege, akik a szolgamunkát végzik a gazdag arabok számára. Ők a hordárok, a szakácsok, a takarítók, a sofőrök, a taxisok, az építőmunkások, a gépkezelők, és így tovább. Rosszindulatú megfogalmazások szerint Dubai (és ugyanígy Qatar és Abu Dhabi is) az indiai és pakisztáni, szegény sorsú bevándorlók izzadságából épült. Nem mondom, hogy szerintem nincs benne igazság, sokat köszönhetnek nekik ezek a városok.
Van persze köztük fehérgalléros munkás is, mérnök, építész, IT szakember, de ebben a rétegben már sok a fehér ember európai és amerikai bevándorló is.
A társadalom teteje természetesen a helyi arabok rétege. Bármilyen munkáról is legyen szó, ők többszörösét keresik, mint az ugyanebben a pozícióban dolgozó külföldiek. Példa: ha egy itt dolgozó európai orvos fizetése évi 100ezer dollár, akkor ugyanezért a munkáért egy indiai 10-15ezer dollárt, egy helyi állampolgár 200-300ezer dollárt kap.

Milyen a közbiztonság?
Szinte tökéletes. Dubai bűnözési rátája közel 0%, amit rajta kívül nagyon kevés ország mondhat el magáról a világon.
Oka egyszerű: az araboknak nincs oka bűnözésre, hiszen dugig vannak pénzzel, a bevándorlókat pedig kötik a rendkívül szigorú törvények, és a kitoloncolás fenyegetése. (Melyik indiai kockáztatná a munkáját, amivel még így is többszörösét keresi, mint a hazájában, és amiből küldi haza a pénzt a családjának?)

Néhány további érdekesség különösebb válogatás nélkül:

  • Nincsenek címek, úgyhogy a posta és a szállítás mindig a környezeti tényezőkre támaszkodik. Pl.: "a CityMax hotellel szemben lévő kisbolt", vagy a "metrómegálló melletti kereszteződés után első kisutcában a harmadik ház balra". Utcanevek szerencsére még vannak. :)
  • Itt létezik aranyrudat kiadó ATM.
  • Lóverseny helyett/mellett teveversenyeket tartanak - csak robotzsokékkal!
  • Kétféle időjárást ismernek: meleget, és nagyon meleget. A nagyon meleg nem a magyar 40 fokos kánikulát jelenti, hanem 50+ Celsius fokot! Dubai-ban 52 fokot is mértek már állítólag, de gyakorlatban - hivatalos álláspont szerint - a hőmérséklet soha nem emelkedik 50 fok fölé, mert jogszabály szerint akkor már nem lenne szabad dolgozni menni az embereknek. 😁 Amikor ott voltunk szeptember végén, így nézett ki az előrejelzés.



Ahogy az előző posztban is írtam, Dubai-ban kb. egy négyzetméternyi természetes képződmény sincs. És ez az extremitás nagyon látványos is: egyik pillanatról a másikra vége a városnak, itt még felhőkarcolók között sétálsz, 10 méterrel arrébb már sivatag.


Az említett éghajlatot elviselni nem könnyű még a helyieknek sem. Épp ezért minden buszmegálló légkondicionált.


A turisták is csak medence mellett viselik jól - épp ezért minden szállodának van saját medencéje, gyakran a tetőn.


Így néz ki a közember panelja Dubai-ban.


És így a környék, ahol nem a gazdagok élnek, hanem a "kis emberek". Túl sok a zöld egy sivatag közepén lévő városhoz, nem?


Ha Dubai-ban jársz, az első egy-két napon még utánafordulsz minden autónak, de ugye minden csoda 3 napig tart... pár nap után már nem foglalkozol vele, mert mindenhol csak sportkocsikat és amerikai terepjárókat látsz. Dubai-ban még a rendőrautók is luxus sportkocsik.


Tevéből és teve-szimbólumokból is van sok...


... de hülye turistákból még több! Készülj fel rájuk, ha Dubai-ba mész. 😎


Lehet, hogy ez a poszt most kicsit az árnyoldalait mutatja be az emirátusnak, azonban érdekes módon számomra pont ettől lesz emberibb, és kicsit szerethetőbb Dubai, nem csak a fényűzés illúziója. Na jó, ehhez még hozzájön az, ami a következő posztokból derül majd ki...

1 megjegyzés:

  1. Nekem nem sikerült az árnyoldalt felfedeznem, hova rejtetted? :):) Azt hittem eleget tudok erről a helyről, de most rájöttem, hogy nem is!
    Úgyhogy, várom a következő posztot.:):)

    VálaszTörlés